Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 22 Ιούλιος 2014 23:33
Αγροτική εκδήλωση ενημέρωσης στο Αγρίνιο
AGROTES  
 Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων οδήγησε στην εδραίωση και την αναπαραγωγή ενός συστήματος διαφθοράς, τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, παίρνοντας τον λόγο στην εκδήλωση ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ που οργάνωσε τη Δευτέρα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. Και πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό, σύμφωνα και με την τοπική έκφραση, «ό,τι γάλα ήταν να φέρει από τη στάνη του, το έφερε». Τώρα, πρέπει να εγκαταλειφθεί και να απέλθει.
Ο βουλευτής υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη να εγκαταλειφθούν οριστικά νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, να αξιοποιηθούν παραγωγικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, με ευελιξία χωρική και τομεακή, και να ενισχυθεί ιδιαίτερα η κτηνοτροφία, η οποία, όπως τόνισε, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Αναφερόμενος, δε, στη μείωση του ελλείμματος στον αγροτοδιατροφικό τομέα, επισήμανε ότι αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών, για να τονίσει ότι η δραματική εσωτερική υποτίμηση που επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία τα τελευταία χρόνια, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, δεν οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών.
Ο Γιώργος Βαρεμένος επισήμανε, τέλος, ότι οι κρίσιμες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική έχουν τεθεί σε διαβούλευση για λίγες μόνο μέρες, χωρίς να απασχολήσουν τη Βουλή, η οποία μάλιστα «έκλεισε» βεβιασμένα, γεγονός που, εκτός των άλλων, θέτει ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. «Πριν ίσως και από την αναστήλωση της κοινωνίας, στη χώρα πρέπει να αναστηλωθεί η δημοκρατία», κατέληξε.
   
Share
 
Forbes: Το ελληνικό κρασί γνωρίζει μέρες δόξας εν μέσω κρίσης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την lampros   

W203-ampelwnas

Στην επιστροφή του κρασιού ως κύριο ποτό για τη διασκέδαση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αναφέρεται δημοσίευμα του Forbes.

Eν μέσω κρίσης η βιομηχανία του οίνου κάνει σημαντικές προσπάθειες να ξεπεράσει τις δυσκολίες. «Στην αρχή της κρίσης είδαμε πτώση στις πωλήσεις μας» σημειώνει στο Forbes ο δρ. Γιάννης Βογιατζής , επικεφαλής οινολόγος στην οινοποιία Μπουτάρη. «Αλλά υπήρχε και μια αύξηση σε κατηγορίες πελατών που δεν είχαμε φανταστεί».

Με λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν σε λύσεις όπως το χύμα κρασί και άλλα τοπικά προϊοντα. Παράλληλα απαίτησαν λιγότερο πολυτελείς, μικρότερες σε ποσότητα επιλογές στο φαγητό κάτι που οδήγησε την τελευταία διετία σε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των wine bars και στην κατανάλωση με το ποτήρι.
 

Η κατανάλωση με το ποτήρι ευνοεί τους πειραματισμούς ,τις συγκρίσεις, γενικότερα τη συζήτηση ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που εξελίσσονται σε φίλους του κρασιού.

Μια όχι λιγότερο σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με το ζήτημα των φόρων. Οι φόροι στα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά όπως το ουϊσκι και η βότκα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, αντιθέτως στο κρασί έχουν παραμείνει σταθεροί. Το αποτέλεσμα είναι τα πιο δημοφιλή κλαμπ της Αθήνας να έχουν προσθέσει το κρασί στον κατάλογο τους.

Η καλλιέργεια σταφυλιών δεν μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή

«Μεγαλώσαμε πιστεύοντας πως θα δουλεύουμε σε γραφεία» σχολιάζει στο Forbes η οινολόγος Βιβή Παπασπύρου που εργάζεται στις εγκαταστάσεις του Μπουτάρη στην Κρήτη. «Οι άνθρωποι που εργάζονται στην καλλιέργεια των σταφυλιών πρέπει να προσαρμοστούν , σιγά σιγά να συνηθίσουν πως θα εργάζονται με τα χέρια τους. Δεν υπάρχει πρόγραμμα στον υπολογιστή για την καλλιέργεια σταφυλιών».

paseges.gr

Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014 18:25
Το δίκοκκο σιτάρι «επιστρέφει» και στο Αγρίνιο
Δυο νέοι παραγωγοί από το Δοκίμι του Αγρινίου σε πείσμα των καιρών,  αποφάσισαν πειραματικά φέτος να καλλιεργήσουν δίκοκκο σιτάρι, ή ευρύτερα γνωστό ως ζέα, που ήταν εδώ και δεκαετίες μια «ξεχασμένη» καλλιέργεια, που έχει όμως μεγάλη προϊστορία στην Ελλάδα.Το δίκοκκο σιτάρι ή  ζέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σιτηρό που μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με ελάχιστο κόστος παραγωγής, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα.
Θεωρείται ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρο γεωργία. Δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, είναι άριστη τροφή και η μεταποίησή του δίνει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.Παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης σπόρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα και «φτωχά» εδάφη και η καλλιέργειά του είναι εφικτή ακόμη και σε πετρώδη εδάφη έως και 1.500 μ. υψόμετρο.
Λυσίνη, κυτταρίνη, μαγνήσιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και ένζυμα το κατατάσσουν δικαίως σε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν.Για τους δυο παραγωγούς από το Αγρίνιο, θερίστηκε για πρώτη φόρα το διάσημο αυτό σιτάρι (triticum dicoccum)  , το οποίο καλλιεργήθηκε πειραματικά σε μια έκταση 30 στρεμμάτων για πρώτη φορά.
«Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ το κιλό και αναμένουμε να δούμε την απόδοση που θα έχει στην περιοχή μας» λένε χαρακτηριστικά οι δυο φίλοι παραγωγοί στο «Γ»  , που έφεραν  τον πιστοποιημένο σπόρο από την Ιταλία.  Ένας σπόρος ακριβός σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρά καθώς κάνει 3 ευρώ το κιλό και θέλει 20 κιλά το στρέμμα περίπου στην σπορά . Η απόδοση και κυρίως η τιμή θα αποτελέσουν και τον «οδηγό» για την μετέπειτα συνέχιση του ή και εξάπλωση του στην περιοχή. Είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.
Στην Ελλάδα γενικότερα , σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Έθνους» το δίκοκκο σιτάρι καλλιεργείται σε πεδινές, αλλά και σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και σε υψόμετρο μέχρι 1.600 μέτρα.Η καλλιέργειά του είναι σημαντική, επειδή δίνει καλές παραγωγές ακόμη και σε άγονα, ξηρικά και φτωχά εδάφη, σε αντίθεση με τα γυμνόσπερμα σιτάρια που σήμερα καλλιεργούνται, αλλά και επειδή είναι ανθεκτικό σε πολλές μυκητολογικές ασθένειες όπως είναι η σκωρίαση, ειδικά σε υγρές περιοχές. Γι” αυτόν τον λόγο μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί ως βιολογικό.
Με μέση στρεμματική απόδοση 250 κιλά και τιμή 1,5 ευρώ το κιλό, το δίκοκκο σιτάρι προσφέρει κέρδος της τάξης των 300 ευρώ ανά στρέμμα.Με τον θερισμό του σιταριού στην περιοχή μας ανακάλυψαν οι δυο παραγωγοί ότι η απόδοση του στα χώματα της περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μέση απόδοση καθώς κυμάνθηκε στα 320 κιλά το στρέμμα τώρα είναι στο στάδιο της έρευνας αγοράς και προώθησης του δίκοκκου στην αγορά του Αγρινίου καθώς αποτελεί προτεραιότητα η διάθεση στην περιοχή μας .Επίσης το γεγονός ότι είχε απόδοση σε άχυρο γύρω στις 22 μπάλες το στρέμμα ένα έξτρα έσοδο που μειώνει κατά πολύ το κοστολόγιο της καλλιέργειας .
Αναλυτικά τα έξοδα και τα προσδοκώμενα έσοδα της καλλιέργειας του δίκοκκου είναι :
Προετοιμασία και σπορά των κτημάτων με κόστος 20 ευρώ ανά στρέμμα .
Κόστος σπόρων 54 ευρώ ανά στρέμμα .
Κόστος λίπανσης 15 ευρώ ανά στρέμμα.
Κόστος θεριζοαλωνιστικής  και ενσάκισης 20 ευρώ ανά στρέμμα .
Σύνολο εξόδων 109 ευρώ.
Προσδοκώμενα έσοδα :
Η απόδοση σε καρπό είναι 300 κιλά το στρέμμα  επί 1 ευρώ που είναι η μέση τιμή του έχουμε 300 ευρώ ανά στρέμμα.
Η απόδοση σε άχυρο είναι 22 μπάλες το στρέμμα επί 1,5 ευρώ η μια έχουμε 33 ευρώ ανά στρέμμα .
Σύνολο αναμενόμενων εσόδων 333 ευρώ ανά στρέμμα .
Καθαρά κέρδη 224 ευρώ ανά στρέμμα .
Για μια καλλιέργεια που έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε εργατοώρες το κέρδος είναι αρκετά μεγάλο σε συνδυασμό με τις εργατοώρες που χρειάζεται . Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών στρέφεται σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής άξιας αλλά και το γεγονός ότι η χωρά μας εισάγει ένα μεγάλο μέρος σιτηρών αλλά και η υψηλή τιμή του συγκεκριμένου σιταριού δίνει μια καλή προοπτική ανάπτυξης για την επομένη πενταετία.
agriniopress
Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014 18:15
Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου από τον ΟΓΑ
oga-11
Η Διοίκηση του ΟΓΑ, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους υπενθυμίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει το Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου, της Αγροτικής Εστίας για το 2014.   Ο ΟΓΑ προσφέρει σε 93.000 δικαιούχους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που έχουν κληρωθεί την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις σε όλη την επικράτεια.
Οι κληρωθέντες δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας, για να προμηθευτούν τα δελτία θεάματος και να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των συμβεβλημένων θεατρικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σκηνών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα ονόματα των κληρωθέντων από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr ).
Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιούλιος 2014 18:11
Ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ στην Ένωση Αγρινίου
Η Ένωση Αγρινίου ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της κυβέρνησης που θα ληφθούν μέχρι 31/07/2014 για το μέλλον των επιδοτήσεων- (νέα ΚΑΠ) διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση την Δευτέρα 21/07/14 ώρα 11:30 π.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.   Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει  ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιάννης Κολυβάς.
Share
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 35
Copyright © 2013 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ.
Έγκυρη. Ενημέρωση.