Home ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την lampros   

xalkounia

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα, το βράδυ μετά τον Επιτάφιο της κάθε ενορίας, οι «χαλκουνάδες» κατεβαίνουν στους δρόμους του Αγρινίου για να σμίξουν στην κεντρική πλατεία και να λάβουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο! Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν  και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και  δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.

Δύο (2) ήταν οι βασικές «ομάδες». Η «ομάδα» του Αγίου Χριστοφόρου- Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και η «ομάδα» του Αγίου Δημητρίου-Παναγίας και Ευαγγελιστρίας. Η «μάχη» παλιότερα γινόταν στην επάνω πλατεία (Στράτου), αργότερα στην κάτω πλατεία (Μπέλλου-Δημοκρατίας).

 

Η ετοιμασία του χαλκουνιού ξεκινάει 1-2 μήνες νωρίτερα από την Μ.Παρασκευή. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές.

Κατά καιρούς απαγορευόταν το κάψιμο χαλκουνιών εξ' αιτίας των ατυχημάτων που προκαλούσε τόσο σε χαλκουνάδες όσο και σε θεατές. Μετά το 1985 άρχισε σιγά-σιγά το έθιμο να ενθαρρύνεται και να εκτελείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, μέσα σε ασφαλέστερο περιβάλλον, πιο οργανωμένα και με τη στήριξη του Δήμου. Πρόκειται για  ένα έθιμο που κράτησαν  Γιωτοπουλαίοι, Παπαλένηδες, Ζυματουραίοι, Ζαβραίοι, Πολίτης, Πετσώρης και αργότερα Κούκας Τσιρώνης, Κουτσούκης, Ζανάκος, Καζαντζής, Λιακατάς κ.α.  Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.

Το έθιμο γνωρίζει μεγάλη προβολή από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την lampros   

EYHNOS-2
 
     O Εύηνος πηγάζει από τα όρη Βαρδούσια στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και αφού δεχθεί τα νερά πολλών χειμάρρων αλλά και των παραποτάμων του (Κότσαλος, Φιδάκια, Πόριαρης και Γιδομαντρίτη) μετά από 113 χλμ. διέρχεται από τα δυτικά του Δημοτικού Διαμερίσματος Γαλατά του Δήμου Χάλκειας και τα ανατολικά του Δημοτικού Διαμερίσματος Ευηνοχωρίου του Δήμου Μεσολογγίου που έχει πάρει και το όνομά του από το ποτάμι  και εκβάλλει στον Πατραϊκό ( Kαλυδώνιο ) κόλπο.
     Σύμφωνα με τους μύθους και θρύλους της αρχαίας Ελλάδας, το ποτάμι οφείλει το όνομα του στο βασιλιά των Αιτωλών Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του, όταν καταδίωκε τον Ίδα, που του είχε κλέψει την κόρη του Μάρπησσα.
     Ο Εύηνος ποταμός είναι γνωστός από το πέρασμα του Ηρακλή του μεγαλύτερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας  και της Δηιάνειρας. Όταν ο Ηρακλής έφθασε στην Καλυδώνα, η οποία βρισκόταν δυτικά του Ευήνου ποταμού και βόρεια του σημερινού Ευηνοχωρίου, πήγε στον βασιλιά Οινέα και του ζήτησε το χέρι της κόρης του, της Δηιάνειρας, αλλά εκεί ο Ηρακλής βρήκε έναν τρομερό αντεραστή τον Αχελώο, το θεό τού φερώνυμου ποταμού. Μετά από μάχη ο Αχελώος νική- θηκε από τον Ηρακλή και ο Οινέας έδωσε την κόρη του στον Ηρακλή.
     Ο Ηρακλής μετά το γάμο του με τη Δηιάνειρα, κόρη του βασιλιά Οινέα, έμεινε για ένα χρονικό διάστημα στο παλάτι του Οινέα. Μια μέρα, στο τραπέζι χτύπησε το γιο του Αρχιτέλη, τον Εύνομο,  γιατί το παιδί τού  έδωσε να πλύνει τα χέρια από το νερό που ήταν για τα πόδια. Το βάρεσε δυνατά όπου και πέθανε. Ο Ηρακλής αναγκάστηκε να φύγει από  την Καλυδώνα και να πάει με την γυναίκα του στην Τίρυνθα. Πηγαίνοντας, έφθασε στον ποταμό Εύηνο. Εκεί ο κένταυρος Νέσσος πέρναγε με πληρωμή τους διαβάτες  από το τρικυμισμένο ποτάμι. Ο Νέσσος προ- σφέρθηκε να περάσει   τη Δηιάνειρα στην αντίπερα όχθη και ο Ηρακλής την κάθισε πάνω στη ράχη του κένταυρου. Εκείνος πέταξε στην απέναντι όχθη το ρόπαλο και το τόξο του και πέρασε κολυμπώντας το φουρτου- νιασμένο ποτάμι. Σαν έφθασε ο Ηρακλής στον όχτο, άκουσε ξαφνικά τη Δηιάνειρα να του ζητάει βοήθεια γιατί ο κένταυρος, μαγεμένος από την ομορφιά της, ήθελε να την αρπάξει και να φύγει. Τότε ο Ηρακλής τέντωσε το τόξο και μία θνητοφάγα σαΐτα πέταξε και μπήχτηκε στη ράχη του Νέσσου  η μύτη της βγήκε από το στέρνο του. Πληγωμένος θανάσιμα, σωριάστηκε στα γόνατα ο κένταυρος. Το αίμα του έτρεχε ποτάμι. Δεν ήθελε να πεθάνει, δίχως να εκδικηθεί. Μάζεψε από κάτω το αίμα και το έδωσε στη Δηιάνειρα λεγοντάς της:
« Ω! κόρη του Οινέα, εσύ είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που πέρασα από τα κυματοδαρμένα ρέματα του ποταμού Ευήνου. Πάρε το αίμα μου και φυλαξέ το ………» «Ο Ηρακλής κα η Δηιάνειρα έφθασαν στην Τίρυνθα και εζησαν εκεί ………»
     Είναι γνωστή η ελαιογραφία του J. F. Lagrenet, 1755, που φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Σ' αυτή την ελαιογραφία ο κένταυρος Νέσσος, αρπάζοντας τη Δηιάνειρα διασχίζει τον Εύηνο ποταμό, ενώ, από την απέναντι όχθη ο Ηρακλής τον τοξεύει για να υπερασπιστεί τη γυναίκα του.  Με το πέρασμα των αιώνων ο Εύηνος, με το πλούσιο προσχωματικό του έργο (μαζί με τον Αχελώο) βοήθησαν στη δημιουργία της Λιμνοθάλασσας. Η παραποτάμια βλάστηση είναι πλούσια από πλατάνια, λεύκες, φράξους, πικροδάφνες και λυγαριές. Στην περιοχή της κοίτης του αναπτύχθηκε μεγάλος πολιτισμός, που τον καταμαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα (πελασγικοί και μυκηναϊκοί οικισμοί). Ο Εύηνος είναι επίσης γνωστός για τα πέτρινα γεφύρια, τις αερογέφυρές του, αλλά και για τους νερόμυλους, και τις νεροτριβές . Ο Γάλλος περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ, στο "Ταξίδι στην Ελλάδα" αναφέρεται στον Εύηνο: "Στο ένα χιλιόμετρο από κει, πέρασα με τη συνοδεία μου το πρώτο παρακλάδι του Εύηνου ή Φίδαρη. Την εποχή των βροχών είναι φοβερός και θυελλώδης, όπως διαπίστωσα από τις καταστροφές που προκαλεί και τους ογκόλιθους που κατεβάζει, αλλά εκείνη τη στιγμή που τον έβλεπα ο ανώμαλος βυθός του καλύπτονταν μόνο από εξήντα εκατοστά νερού." Η συγγραφέας μας Ελένη Χωρεάνθη στο "Μεσολόγγι η πολιτεία του νερού" γράφει για το «φιδίσιο» ποτάμι:"Ο Εύηνος ακούραστος κουβαλητής, κατέβαζεν ανέκαθεν χώματα και κροκάλες από τα βουνά και τ' άφηνε στο μυχό του κόλπου και με τον καιρό γίνηκαν τα ρηχά κι έπειτα οι στεριές και τα νησόπουλα που τράβηξαν τους ψαράδες και τους Δαλμάτες πειρατές και στέριωσαν την πολιτεία στο νερό.
Προκειμένου να ενισχυθεί η υδροδότηση της μείζονος περιοχής της Αθήνας, κατασκευάσθηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο νομό,  το φράγμα και η σήραγγα Ευήνου – Μόρνου. Η έναρξη των εργασιών έγινε το 1982 και το έργο ολοκληρώθηκε το 2002. Το φράγμα που κατασκευάστηκε στη περιοχή Αγ. Δημήτριος είναι χωμάτινο και υψώνεται στα 122 μ., ενώ η σήραγγα έχει συνολικό μήκος 29,3 χλμ. και εσωτερική διάμετρο επένδυσης 3,5 μ. Με το έργο αυτό παρέχονται περίπου 220 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως για την υδροδότηση της Αθήνας, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής παροχής του Ευήνου.
     Ο υδροβιότοπος του Ευήνου προστατεύεται ως διεθνούς σημασίας από τη σύμβαση RAMSAR, ως περιοχή ειδικής προστασίας από την οδηγία 79/409/ΕΟΚ και ως ειδικά προστατευόμενη περιοχή ( σύμβαση Βαρκελώνης ). Αναφέρεται επίσης σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς καταλόγους βιοτόπων – υγροτόπων.
     Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε - καγιάκ και το ράφτινγκ.
http://www.evinosriver.gr/
Στην περιοχή της γέφυρας του Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι πιο ολοκληρωμένες στην Ελλάδα μετά τις αντίστοιχες ολυμπιακές της Αθήνας. Οι επισκέπτες της περιοχής του Ευήνου ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία.
     O ποιητής Κωστής Παλαμάς έγραψε για τον Εύηνο ή Φίδαρη :
«Και ως εδώ ανυπόταχτη με το καημό η ψυχή του και ως τους γιαλούς που τους μαλώνει ο Φίδαρης».
     Ο ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης έγραψε για τον Εύηνο ή Φίδαρη :
«Περνά καβάλα . Ο Φίδαρης σελαγισμός του Ευήνου μου δείχνει τον κλειστόν ανθό τού τραγικού μου κρίνου κι αργότερα ξεφύλλισε στον ποταμό ενός θρόνου».
galatas.gr

Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την lampros   

krioneri
 
     Το Κρυονέρι με το γραφικό λιμανάκι του βρίσκεται 3 χιλ. ανατολικά της Τοπικής  Ενότητας Γαλατά . Eίναι ένας πανέμορφος παραλιακός οικισμός με 90 περίπου  κατοίκους και  ανήκει διοικητικά στη Τοπική Κοινότητα Γαλατά του δήμου Ναυπακτίας. Θεωρείται το επίνειο του Γαλατά και   βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Αιτ/νίας, σχεδόν απέναντι από την Πάτρα, στην ακτή του όρμου Καλυδώνας και στους πρόποδες του όρους  Βαράσοβα.  Εντυπωσιακή είναι η ομορφιά των πανύψηλων αυτών βράχων που  είναι ιδανικοί για αναρριχήσεις.
 Αν προχωρήσετε ανατολικά, μπορείτε να απολαύσετε τα  παγωμένα και κρυστάλλινα νερά της γλύφας και αν περάσετε το πέτρινο γεφυράκι, θα βρεθείτε κάτω από τα απότομα βράχια της Βαράσοβας και  στις διαδρομές αναρρίχησης, καθώς και στο μονοπάτι της γλύφας που είναι από σιδηροκατασκευή.
    Στo μικρό λιμανάκι του Κρυονερίου αράζουν ψαροκάικα και σκάφη αναψυχής. Οι ναυτικοί, όμως δεν το θεωρούν ασφαλή όρμο ούτε καλό αγκυροβόλιο, γιατί στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλη ένταση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν δεν φυσούν δυνατοί, ανατολικοί άνεμοι το Κρυονέρι  είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ (θαλάσσιο σκι , σέρφιγκ , Jet ski , κ.ά.)
      Η όμορφη, μικρή παραλία  του Κρυονερίου ενδείκνυνται για κολύμπι. Είναι ιδιαιτέρως  ασφαλής για τα μικρά παιδιά, αφού διαθέτει κρυσταλλένια, ρηχά νερά ενώ στην υπέροχη  παραλία της Καβουρότρυπας θα απολαύσετε τον ήλιο ξαπλώνοντας στα ασπρόμαυρα βότσαλά της .
     Στο Κρυονέρι υπάρχουν αρκετά σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις  για μαγευτική διαμονή. Στη περιοχή επίσης υπάρχουν ψαροταβέρνες, Club, καφετέριες , ουζερί από τα οποία άλλα λειτουργούν το χειμώνα και άλλα όχι. Εδώ  δεν θα βρείτε super market.  Το πιο κοντινό είναι στο Γαλατά. Χωρίς να υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ, δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, που κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το Κρυονέρι.

     Στο Κρυονέρι μπορείτε να πάτε  οδικώς με  το αυτοκίνητό σας, είτε με το δικό σας σκάφος, αν ερχόσαστε διά θαλάσσης. Υπάρχει βεβαίως μαρίνα για σκάφη αναψυχής αλλά εδώ δεν θα βρείτε βενζινάδικο. Αν τυχόν χρειασθείτε καύσιμα για το σκάφος σας  το πλησιέστερο βρίσκεται στο Γαλατά. Νομίζω όμως ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Επίσης, στο Kρυονέρι μπορείτε να πάτε και δια αέρος και  με το ελικόπτερό σας να προσγειωθείτε στην άκρη της προβλήτας όπου  υπάρχει πρόχειρο ελικοδρόμιο, να φάτε τα ωραία σας ψάρια  και να αναχωρήσετε. Επίσης υπάρχουν 8 δρομολόγια ημερησίως των αστικών συγκοινωνιών από Μεσολόγγι προς Γαλατά και κάποια προς Κρυονέρι.

galatas.gr

Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την lampros   

     GALATAS


Ο Γαλατάς είναι ένα  πεδινό χωριό, ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Χάλκειας  του Δήμου Ναυπακτίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με  έδρα τα Χάνια Γαυρολίμνης. Είναι η  μεγαλύτερη Τοπική Κοινότητα  του Δήμου Ναυπακτίας. Αφού στην απογραφή του 2001 είχε 1.224 κατοίκους.Το χωριό αποτελείται από τους οικισμούς Νέο Γαλατά (Συνοικισμός), Κάτω Γαλατά, Πετράλωνα, Παλιόστανη, Νέο οικισμό και τον παραλιακό οικισμό Κρυονερίου.Φυσικά του όρια είναι βόρεια - βορειοανατολικά  ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκεται  ο Εύηνος ποταμός που  χωρίζει την κοινότητα Γαλατά από την κοινότητα Ευηνοχωρίου και νότια-νοτιοανατολικά  του ο Πατραϊκός (Καλυδώνιος) κόλπος. Το χωριό απέχει περίπου  τρία χιλιόμετρα από την  Εθνική οδό (Ε-55) που συνδέει την Πελοπόννησο μέσω της  Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Δυτικά  του χωριού και σε απόσταση  15 χλμ. βρίσκεται το Μεσολόγγι. Στο κέντρο του Κάτω Γαλατά βρίσκεται ο ενοριακός ναός αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και στη πλατεία είναι το Ηρώο για τους πεσόντες Γαλατιανούς. Στον κάτω Γαλατά επίσης βρίσκεται και το Κ.Ε.Π. του Δήμου Χάλκειας και το ιατρείο. Στο Νέο  Γαλατά βρίσκεται το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο.

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή Γαλατά (συνοπτική ιστορική αναδρομή)
      Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ: Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός , στηριζόμενος στα ευρήματα των ανασκαφών στο Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Γαλατά, ισχυρίζεται πως έζησε την περίοδο αυτή ο αρχάνθρωπος στην περιοχή. II. ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ: Την ύπαρξη ζωής στην περιοχή Γαλατά τα χρόνια αυτά, πιστοποιούν τα ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της Benton στο Κρυονέρι και οι Μυκηναϊκοί τάφοι στους πρόποδες της Βαράσοβας. III. ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ: Από τα χρόνια αυτά άκμαζε η Καλυδώνα, που το λιμάνι της ήταν στο Κρυονέρι. Την ύπαρξη ζωής στην περιοχή βεβαιώνουν οι ομηρικές αναφορές , οι αιτωλικοί μύθοι , οι μυκηναϊκοί τάφοι , τα ευρήματα , που κοσμούν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αγρινίου και Αθηνών και ιδιαίτερα το ανασκαφικό έργο του Κ.Ρωμαίου . ΙV.ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών , έντονη είναι η αν - θρώπινη παρουσία στην περιοχή. Η περιοχή Γαλατά βρίσκεται μεταξύ δυο αιτωλικών πόλεων που μεγαλουργούν , της Καλυδώνας και της Χαλκίδας . Τα πιο αξιόλογα ευρήματα και οι σπουδαιότερες ιστορικές αναφορές αφορούν τους ιστορικούς χρόνους .  V.ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑ: Τα χρόνια αυτά υπήρχαν αγκυροβόλια στο Κρυονέρι και στις εκβολές του Ευήνου , που συνέδεαν τα ρωμαϊκά κέντρα της Νικόπολης και της Ναυπάκτου . Η περιοχή παρακμάζει κι ερημώνεται εξαιτίας της υποχρεωτικής μετακίνησης των κατοίκων της στη Νικόπολη VΙ.ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Την περίοδο αυτή ο πληθυσμός στην περιοχή αυξάνει. Στην πολιτιστική ζωή οι κάτοικοι ακολουθούν τα βυζαντινά πρότυπα. Διακατέχονται δε από έντονη θρησκευτικότητα. Τούτο μαρτυρούν τα πολλά μοναστήρια – ασκηταριά της Βαράσοβας , τα ξωκλήσια του κάμπου και οι αναφορές των περιηγητών . Τους τελευταίους αιώνες Σέρβοι , Αλβανοί και Φράγκοι κατακτητές διαφεντεύουν συχνά την περιοχή . VII.ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ – VIII.ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ:Πολλοί περιηγητές , γεωγράφοι και ιστορικοί αναφέρονται στην περιοχή Γαλατά στις δυο αυτές ιστορικές περιόδους . Από τις αναφορές τους προκύπτει ότι το 1450 τον κάμπο του Γαλατά κατείχε και καλλιεργούσε ο Βενετός φεουδάρχης Φραντζέσκο Γκουερίνι ενώ  το 1462 ο Τούρκος Ομάρ μπέης κατέλαβε το Γαλατά και συνέλαβε πολλούς αιχμαλώτους .  Το 1512 πέρασε ο Βενετός περιηγητής Φραγκίσκο Γκρασσέτο.  Το χωριό, με την ένδειξη GALATO,απεικονίζεται σε χάρτη του 1570.  Ο Γαλατάς αναφέρεται από τους ιστορικούς που περιγράφουν τη ναυμαχία της Ναυπάκτου( 1571), όπως επίσης  σε λιμενοδείκτη , που εκδόθηκε το 1573 στη Βενετία.  Αναφορά  κάνει και ο Τούρκος περιηγητής Ελβιά Τσελεμπή , που πέρασε το 1667 περίπου από την περιοχή .  Ο ΄Αγγλος περιηγητής – εξερευνητής Γουλιέλμος Ληκ, που πέρασε από εδώ το καλοκαίρι του 1805, αναφέρει πως ο Γαλατάς είναι κτήμα του Οσμάν μπέη.  Αναφορά τέλος στην περιοχή  κάνουν οι ιστορικοί της Ελληνικής επανάστασης. . ΙΧ .Ο ΓΑΛΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.  Απ΄ το1835 ως το 1841 ο Γαλατάς είναι πρωτεύουσα του Δήμου Καλυδώνας.  Το 1841 ο Γαλατάς υπάγεται στο Δήμο Μεσολογγίου. Το 1912 αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή Κοινότητα Γαλατά.  Το 1925 εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες στο χωριό.

Βιβλιογραφία: Γαλατάς Ταξίδι Στο Παρελθόν (Περιβαλλοντική Oμάδα Δημοτικού Σχολείου Γαλατά) 2000
 
Ο Γαλατάς κατά την περίοδο της  πολιορκίας του Μεσολογγίου

Ο Κ. Α. Στασινόπουλος στο βιβλίο του «ΟΙ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΑΙ», Αθήνα Μάρτιος 1926, στη σελίδα 42 γράφει για το Γαλατά :

      «Ο στρατός του Βρυώνη ανήρχετο εις 7-8 χιλ. ο δε του Κιουταχή ήτο περί τας 3.000. Όλοι ήσαν Αλβανοί . Συνωδεύοντο από 11 κανόνια και 4 βομβοβόλους. Αφίχθησαν εντός του Μεσολογγίου την 21 Οκτωβρίου 1822 μη υπαρχούσης αντιστάσεως, επροχώρησαν αυθημερόν εις το Μποχώρι και τον Γαλατά, ήρπασαν τας εκεί τροφάς των Ελλήνων, ηχμαλώτησαν γυναίκας τινάς και παιδία, την 25 επανήλθαν προ του Μεσολογγίου και εστάθμευσαν  ο μεν Βρυώνης με τους Έλληνας οπλαρχηγούς άνωθεν του Αγ. Δημητρίου…….»


      «Ο Πατραικός κόλπος εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος . Ο Χουσρέφης , πληροφορηθείς ότι τα ελληνικά στρατεύματα ανεχώρησαν, έκαμαν την 14 Ιουλίου <1823> απόβασιν 300 ανδρών εις το Κρυονέρι, οι οποίοι επροχώρησαν εις Γαλατάν και Μποχώρι. Ο έπαρχος εξεστράτευσε κατ΄αυτών ως επικεφαλής, ως γράφει, της φρουράς του και Μεσολογγιτών τινων,τους εκτύπησε και τους  ηνάγκασε να επιστρέψουν εις τα πλοία των.»


      «Την 12 Δεκεμβρίου 1825 διεβιβάσθη και ο Μπραϊμης εις Κρυονέρι ,  όπου έστησε εν αρχή το στρατοπεδό του, και την 26 κατεσκήνωσεν  έξωθεν του Μεσολογγίου.»

Πηγή:galatas.gr

ΓΑΛΑΤΑΣ     

Ο Γαλατάς είναι ένα  πεδινό χωριό, ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Χάλκειας  του Δήμου Ναυπακτίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με  έδρα τα Χάνια Γαυρολίμνης. Είναι η  μεγαλύτερη Τοπική Κοινότητα  του Δήμου Ναυπακτίας. Αφού στην απογραφή του 2001 είχε 1.224 κατοίκους.Το χωριό αποτελείται από τους οικισμούς Νέο Γαλατά (Συνοικισμός), Κάτω Γαλατά, Πετράλωνα, Παλιόστανη, Νέο οικισμό και τον παραλιακό οικισμό Κρυονερίου.Φυσικά του όρια είναι βόρεια - βορειοανατολικά  ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκεται  ο Εύηνος ποταμός που  χωρίζει την κοινότητα Γαλατά από την κοινότητα Ευηνοχωρίου και νότια-νοτιοανατολικά  του ο Πατραϊκός (Καλυδώνιος) κόλπος. Το χωριό απέχει περίπου  τρία χιλιόμετρα από την  Εθνική οδό (Ε-55) που συνδέει την Πελοπόννησο μέσω της  Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Δυτικά  του χωριού και σε απόσταση  15 χλμ. βρίσκεται το Μεσολόγγι. Στο κέντρο του Κάτω Γαλατά βρίσκεται ο ενοριακός ναός αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και στη πλατεία είναι το Ηρώο για τους πεσόντες Γαλατιανούς. Στον κάτω Γαλατά επίσης βρίσκεται και το Κ.Ε.Π. του Δήμου Χάλκειας και το ιατρείο. Στο Νέο  Γαλατά βρίσκεται το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο.

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή Γαλατά (συνοπτική ιστορική αναδρομή)

      Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ: Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός , στηριζόμενος στα ευρήματα των ανασκαφών στο Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Γαλατά, ισχυρίζεται πως έζησε την περίοδο αυτή ο αρχάνθρωπος στην περιοχή. II. ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ: Την ύπαρξη ζωής στην περιοχή Γαλατά τα χρόνια αυτά, πιστοποιούν τα ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της Benton στο Κρυονέρι και οι Μυκηναϊκοί τάφοι στους πρόποδες της Βαράσοβας. III. ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ: Από τα χρόνια αυτά άκμαζε η Καλυδώνα, που το λιμάνι της ήταν στο Κρυονέρι. Την ύπαρξη ζωής στην περιοχή βεβαιώνουν οι ομηρικές αναφορές , οι αιτωλικοί μύθοι , οι μυκηναϊκοί τάφοι , τα ευρήματα , που κοσμούν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αγρινίου και Αθηνών και ιδιαίτερα το ανασκαφικό έργο του Κ.Ρωμαίου . ΙV.ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών , έντονη είναι η αν - θρώπινη παρουσία στην περιοχή. Η περιοχή Γαλατά βρίσκεται μεταξύ δυο αιτωλικών πόλεων που μεγαλουργούν , της Καλυδώνας και της Χαλκίδας . Τα πιο αξιόλογα ευρήματα και οι σπουδαιότερες ιστορικές αναφορές αφορούν τους ιστορικούς χρόνους .  V.ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑ: Τα χρόνια αυτά υπήρχαν αγκυροβόλια στο Κρυονέρι και στις εκβολές του Ευήνου , που συνέδεαν τα ρωμαϊκά κέντρα της Νικόπολης και της Ναυπάκτου . Η περιοχή παρακμάζει κι ερημώνεται εξαιτίας της υποχρεωτικής μετακίνησης των κατοίκων της στη Νικόπολη VΙ.ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Την περίοδο αυτή ο πληθυσμός στην περιοχή αυξάνει. Στην πολιτιστική ζωή οι κάτοικοι ακολουθούν τα βυζαντινά πρότυπα. Διακατέχονται δε από έντονη θρησκευτικότητα. Τούτο μαρτυρούν τα πολλά μοναστήρια – ασκηταριά της Βαράσοβας , τα ξωκλήσια του κάμπου και οι αναφορές των περιηγητών . Τους τελευταίους αιώνες Σέρβοι , Αλβανοί και Φράγκοι κατακτητές διαφεντεύουν συχνά την περιοχή . VII.ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ – VIII.ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ:Πολλοί περιηγητές , γεωγράφοι και ιστορικοί αναφέρονται στην περιοχή Γαλατά στις δυο αυτές ιστορικές περιόδους . Από τις αναφορές τους προκύπτει ότι το 1450 τον κάμπο του Γαλατά κατείχε και καλλιεργούσε ο Βενετός φεουδάρχης Φραντζέσκο Γκουερίνι ενώ  το 1462 ο Τούρκος Ομάρ μπέης κατέλαβε το Γαλατά και συνέλαβε πολλούς αιχμαλώτους .  Το 1512 πέρασε ο Βενετός περιηγητής Φραγκίσκο Γκρασσέτο.  Το χωριό, με την ένδειξη GALATO,απεικονίζεται σε χάρτη του 1570.  Ο Γαλατάς αναφέρεται από τους ιστορικούς που περιγράφουν τη ναυμαχία της Ναυπάκτου( 1571), όπως επίσης  σε λιμενοδείκτη , που εκδόθηκε το 1573 στη Βενετία.  Αναφορά  κάνει και ο Τούρκος περιηγητής Ελβιά Τσελεμπή , που πέρασε το 1667 περίπου από την περιοχή .  Ο ΄Αγγλος περιηγητής – εξερευνητής Γουλιέλμος Ληκ, που πέρασε από εδώ το καλοκαίρι του 1805, αναφέρει πως ο Γαλατάς είναι κτήμα του Οσμάν μπέη.  Αναφορά τέλος στην περιοχή  κάνουν οι ιστορικοί της Ελληνικής επανάστασης. . ΙΧ .Ο ΓΑΛΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.  Απ΄ το1835 ως το 1841 ο Γαλατάς είναι πρωτεύουσα του Δήμου Καλυδώνας.  Το 1841 ο Γαλατάς υπάγεται στο Δήμο Μεσολογγίου. Το 1912 αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή Κοινότητα Γαλατά.  Το 1925 εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες στο χωριό.

 

Βιβλιογραφία: Γαλατάς Ταξίδι Στο Παρελθόν (Περιβαλλοντική Oμάδα Δημοτικού Σχολείου Γαλατά) 2000
 
Ο Γαλατάς κατά την περίοδο της  πολιορκίας του Μεσολογγίου

Ο Κ. Α. Στασινόπουλος στο βιβλίο του «ΟΙ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΑΙ», Αθήνα Μάρτιος 1926, στη σελίδα 42 γράφει για το Γαλατά :

  •   «Ο στρατός του Βρυώνη ανήρχετο εις 7-8 χιλ. ο δε του Κιουταχή ήτο περί τας 3.000. Όλοι ήσαν Αλβανοί . Συνωδεύοντο από 11 κανόνια και 4 βομβοβόλους. Αφίχθησαν εντός του Μεσολογγίου την 21 Οκτωβρίου 1822 μη υπαρχούσης αντιστάσεως, επροχώρησαν αυθημερόν εις το Μποχώρι και τον Γαλατά, ήρπασαν τας εκεί τροφάς των Ελλήνων, ηχμαλώτησαν γυναίκας τινάς και παιδία, την 25 επανήλθαν προ του Μεσολογγίου και εστάθμευσαν  ο μεν Βρυώνης με τους Έλληνας οπλαρχηγούς άνωθεν του Αγ. Δημητρίου…….»

σελίδα 54

  •   «Ο Πατραικός κόλπος εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος . Ο Χουσρέφης , πληροφορηθείς ότι τα ελληνικά στρατεύματα ανεχώρησαν, έκαμαν την 14 Ιουλίου <1823> απόβασιν 300 ανδρών εις το Κρυονέρι, οι οποίοι επροχώρησαν εις Γαλατάν και Μποχώρι. Ο έπαρχος εξεστράτευσε κατ΄αυτών ως επικεφαλής, ως γράφει, της φρουράς του και Μεσολογγιτών τινων,τους εκτύπησε και τους  ηνάγκασε να επιστρέψουν εις τα πλοία των.»

σελίδα 86

  •   «Την 12 Δεκεμβρίου 1825 διεβιβάσθη και ο Μπραϊμης εις Κρυονέρι ,  όπου έστησε εν αρχή το στρατοπεδό του, και την 26 κατεσκήνωσεν  έξωθεν του Μεσολογγίου.»
Share
 
PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2014 18:51
ΠΛΑΓΙΑ: Γνωρίζοντας τον τόπο μας
plagia n
Το παλαιό χωριό Πλαγιά βρίσκεται στο βορειο­δυτικό άκρο του Ξηρομέρου, στις παρυφές του βουνού Στέρνα, σε υψόμ. 200 μ. και αγναντεύ­ει το Ιόνιο και τα νησιά Λευκάδα, Μεγανήσι και Σκορπιό.
 
Share
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 27
Copyright © 2013 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ.
Έγκυρη. Ενημέρωση.